maanantai 24. elokuuta 2015

Fisuskan rapukeitto


Keitän melko tavallista rapukeittoa, eli en käytä valmistuksessa mitään erikoisia aineksia. Silti minusta ja muidenkin syöjien mielestä siitä tulee ihan hyvää. Käytän sellaisia ravun kuoria, jotka eivät ole käyneet kenenkään huulilla, vaan ovat jätetty vartavasten keittoa varten. Tämä on tietenkin jokaisen oma asia ja rapukekkereistä jäätyjä kuoria voi jokainen hyödyntää miten itse parhaaksi näkee. Meillä noita kuoria piisaa, koska ravustamme itse. Ravun kuoret, kuten myös ravut, voi pakastaa keittoliemessä, joten ne voi  käyttää myöhemminkin.

Koska olen säkäkokki, niin jätän vastuun lopputuloksesta alla olevan ohjeen noudattajalle. Ohje on vain viitteellinen ja jokainen kokkaaja tekee omanlaisensa keitoksen. Alla olevasta ohjeesta riittää keittoa neljälle. Tämä on myös erinomainen alkuruoka ja sopii kaikille viljattomille syöjille. 

Kasarissa on noin 20 ravun pyrstökuoret, saksien kuoret, selkäpanssarit sekä jalat. En laita joukkoon kroppaa enkä missään tapauksessa päätä. Jos haluaa, niin aivan viimeiseksi keittoon voi lisätä keitettyjä ravun paloja - lähinnä imagokysymys. Kattilassa porisee myös sipuli. Voita on reippaasti, ettei tuotos pala pohjaan. Annan sipulin pehmentyä kunnolla.

Lisään ravun kuoriin vettä, hieman tilliä tai timjamia ja pari valkosipulin kynttä. Annan kiehua noin puoli tuntia. Samalla keitän muutaman porkkanan, noin kolme isoa. Kypsät porkkanat soseutan tehosekoittimella.


Siivilöin rapu-sipuli -liemen ja aina kahteen kertaan. Kovat ravunkuorien murut eivät ole mieluinen yllätys keitossa.

Kaadan rapuliemen takaisin kattilaan ja lisään porkkanasoseen. Joukkoon murustan reilun palan Koskenlaskijaa, lisään tölkin ruokakermaa ja kasvisliemikuution. Tarkistan myös, josko tarvitsee lisätä vettä. Suurustan keiton mieleisekseni vaalealla maissisuurusteella.

Maustan rapukeiton myös sitruunapippurilla (mustapippurikin käy) sekä maun mukaan chilijauheella. Teelusikallinen kurkumaa tuo ainakin väriä lisää. Tomaattinen chilikastike antaa lisää potkua ja sitä laitan parin lusikallisen verran. Lopuksi tarkistan suolan. Yleensä sitä ei tarvitse lisätä. Jos haluaa, voi keittoon lisätä hieman valkosipulia ja/tai lirauttaa sitruunaa. 

Keiton voi nauttia vaikkapa vaalean juustoleivän kera, nam.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti