keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Purkitettua kalaa

Emme ole tehneet kalapurkkeja ainakaan kymmeneen vuoteen. Nyt eilen innostuin isännän kanssa väsäämään niitä.

Kaikissa on kalana ruodotonta haukifilettä, yhdessä ahvenfilettä. Näihin voi hukata vanhemmatkin pakastekalat.

Omiin purkkeihin laitoin chili-tomaattikastiketta, vähän ruokaöljyä, mustapippuria, valkosipulia, rapulientä, suolaa... Yhdessä on vähemmän tomaattia, enemmän tilliä ja sitruunapippuria. Suurin osa purkeista on isännän täyttämiä. Ainakin sipulia käytti hajusta päätellen. Yllätyksiä kuitenkin täynnä jokaikinen purkki.

Täytimme lasipurkit jättäen kiehumisvaran, reilut 2 cm. Ensin ne olivat uunissa 125 asteessa niin kauan, että alkoivat hienokseltaan kiehua. Sen jälkeen asteet laskettiin sataan. Siinä lämmössä noin viisi tuntia. Vähemmänkin olisi taitanut riittää, koska ovat ruodottomasta kalasta tehty. Sitten vaan virta pois uunista ja jätetään jäähtymään. Jäähtyivät viime yön uunissa.

Lasipurkit eivät saa koskettaa toisiaan eikä uunin luukkua saa avata välillä. Purkit laitetaan kylmään uuniin.

Jokaisessa on kansi painunut sisään, eli homma onnistui ainakin sen puoleen. Yhden avasimme ja kansi naksahti - säilyvät periaatteessa pitkään.  Omat viemme varmuuden vuoksi kellariin.

Näin säilötyistä purkkikaloista löytyy ohjeita netistä vaikka kuinka paljon, eli ei meidän systeemi ole ainoa oikea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti